Mooiste omgeving van Nederland!

Aktief Overijssel ligt midden in de natuur

Hankate of Hancate is een buurtschap in de gemeente Hellendoorn in de Nederlandse provincie Overijssel. Het ligt in het noorden van de gemeente aan het Overijssels Kanaal, in het Twentse Reggedal tussen Nijverdal en Ommen. En daarmee is al direct duidelijk dat de  mooie natuur uitnodigt om van te genieten.

De schitterrende natuur van Hancate, het eldorado voor wandelaars.

Rivier de Regge

Aktief Overijssel is gelegen aan het Overijssels kanaal, dat Zwolle en Deventer verbond met Twente. Het kanaal dat in 1855 werd geopend, is sinds 1964 afgesloten voor de beroepsscheepvaart. Al na 500 meter is de kruising met het riviertje De Regge.

Als je per kano over de Regge vaart, zie je achter elke bocht een nieuwe wereld. Vanaf Hancate is de ooit gekanaliseerde Regge door het waterschap weer teruggebracht tot zijn oorspronkelijke waterloop, waarbij de oude Regge-arm opnieuw in gebruik is genomen. De natuur heeft zich hier prachtig hersteld, waardoor het een prachtig natuurgebied is geworden. De Regge kronkelt zich daar nu met haar vele bochten doorheen. Dus als je vanaf de aanlegsteiger bij Hancate stroomafwaarts vertrekt, zorg er dan voor dat je de waterloop rechts aanhoudt om volop te kunnen genieten. De oude loopt is zo ingedamd dat alleen bij een hoge waterstand het water vrij spel heeft in de "oude" gekanaliseerde loop.

Het Salland

Grote wegen zijn er niet in de buurt en steden evenmin. Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug in Salland is ruim, open en héél stil. En: het is Overijssel op z’n hoogst. Dit gebied tussen Holten en Nijverdal, dat bestaat uit bos en heuvelachtige heidevelden, is bijna on-Nederlands met z’n hoogteverschillen en vergezichten.
En het landschap is er mysterieus. Als je de grillige eiken, de witte berken en de stokoude jeneverbesstruiken ziet, dan kun je je goed voorstellen dat de inwoners van Salland hier vroeger geesten, spookhazen en witte wieven in zagen. Zeker als het een beetje mistig is, ga je er zelf nog in geloven. De stilte van de golvende Sallandse heide werkt aanstekelijk, je wordt vanzelf stil als je hier over de verlaten paden dwaalt.

In dit gebied is een pittige route uitgezet, hoewel de geringe hoogteverschillen minder zwaar oogt. De route gaat voornamelijk over smalle, slingerende bospaadjes. Door het weer (regen) zijn deze soms met rul zand beter te berijden. Maar uiteraard zijn er dan ook veel modderpoelen. Maar de route kent ook brede, rulle zandwegen die geleidelijk omhoog en omlaag gaan. Voor fietsers en mountainbikers een eldorado die ontspanning garandeert in de hoogste versnelling !